FEIJENOORDSE MEESTERS

Wenskaarten 2013

*****

Vele kaarsjes branden zwijgend in deze nacht. Lang en vaak heb ik gelopen, soms eenzaam, soms alleen, dan weer bij regen en dan weer bij wind. Maar vaak mocht ik ook warmte en zonneschijn op mijn pad ontmoeten. Zo ook die keer bij zware sneeuwval.

De wereld om mij heen was prachtig wit en straalde rust en vrede uit. Een beeld van een verloren droom. Sneeuwvlokken dansten die nacht in mijn hart. Alles leek verlicht. Op het smalle pad, hobbelig en zanderig liep nog en persoon, een dame zoals later zou blijken, voor mij uit. Mijn eerste indruk, gewoon een gevoel, dat het een wat ouder, een wijzer persoon zou kunnen zijn. De houding, de loop, gewoon een bijbehorend gevoel, meer niet. Een persoon voor mij, gekleed als een engel in deze winternacht. Ook zij was op weg naar dat kapelletje. Dat kleine rustieke kapelletje gelegen aan het einde van het pad halverwege van een soms veel te hoog lijkende berg.

Aangekomen en nog net niet door de kou bevangen opende ik de zware deur en ontdeed mij van de winterjas die door de aanhoudende sneeuwval nat en zwaar was geworden. Terwijl ik de jas plooide om een beetje netjes op te hangen zag ik dat de oudere dame al vlak bij het altaar stond. Nog even goed kijkend bemerkte ik dat zij al bezig om een kaarsje te zetten. Voorzichtig zette ik nog een paar stappen om ongemerkt naast haar te kunnen staan. Zo kon ik horen wat zij fluisterend bij elk kaarsje die zij aanstak zei;

 "Dit kaarsje is voor de ouderen onder ons die een respectvol verleden hebben en ons deze toekomst hebben gegeven. En deze, ja... dit kaarsje, nog flets van kleur in een ietwat rommelige vorm, is voor de kinderen, om de kinderen een toekomst te kunnen bieden. Dan deze, deze zet ik neer voor vrienden en dit kaarsje... ja die is voor alles wat het leven ons nog te bieden heeft. En dan deze nog, die is voor gezondheid".

Inmiddels was mijn aanwezigheid haar opgevallen. Ze draaide zich naar mij toe en sprak met een iets luidere stem; „Deze, deze kaars tenslotte, ... deze is voor mensen zonder uitzicht, voor mensen zonder geld maar bovenal voor de vrede.... voor de vrede op de wereld ".

Na het ontsteken van het vlammetje, nam ze een gepaste afstand, pakte haar jas en maakte aanstalten om weg te gaan. 

Zo te zien was er niet veel ruimte over voor meer kaarsjes. Goed kijkend in het schemerlicht van de kleine ruimte hoefde ik toch niet echt lang te zoeken. Haar blik verraadde mij een plekje, een klein overgebleven plekje. Er was ruimte gelaten voor nog een kaarsje. Dat kaarsje mocht ik neer zetten. Uiterst behoedzaam stak ik het lontje aan. Daarbij fluisterde ik mijn wens dat het vlammetje heel lang nog moge branden, in goede conditie moge blijven in een omgeving die boeit en motiveert.

Ik nam mijn jas, hing deze om mijn schouders, opende de deur en keek in de nog kleurloze nacht en stelde mij hardop de vraag; „welke kleur heeft de wereld als de sneeuw weer zou zijn gesmolten „. De oude dame deed een stapje terug naar mij toe en sprak wederom heel voorzichtig; „ Wat je niet hebt, kun je ook niet verliezen. Wat je niet hebt, wordt je nimmer ontnomen. Even zweeg zij, een moment van stilte.....Wat je niet hebt, is ook geen last. Maar... Wat je niet hebt, zit soms wel aan het verlangen vast ".

Als een engel in deze winternacht, ergens lang geleden, verdween zij weer in de nu zilveren nacht. Deze nacht zal voor lange tijd mijn geheim dragen. Maar als de jaren vergaan en de wind mijn dromen heeft verwaaid zal deze nacht ook ooit vergaan.

Heel veel dank voor het luisterend oor, veel gezondheid toegewenst en glijdt zonder hobbels het nieuwe jaar in.

Groet van de Kerstman (en van Henk van Wissen, machinist Hispeed Rotterdam).

*****

Henk Jonkers, Oud-machinist Leeuwarden.

Stichting Holland Spoor - Roestrijden.nl, www.shsrail.nl www.roestrijden.nl

 

Eut van Berkum.

Vasco de Cocq.

Renze Krol.

Henk de Jager, Uitgeverij Aquilair.

Meeuw Korbijn, Stichting Luchtvaart voor de Jeugd.

SORAG-Akademie.

Peter Eradus, http://www.spoorforum.nl

Edward Bary, http://www.archiefedwardbary.nl

Rob van der Pols.

Ed van Hengel.

Rob van Ee. 9 februari 2013. De locomotieven 99 7245 en 99 7238 van de Harzer Schmalspur Bahnen (H.S.B.) bij Eisfelder Talmühle.

Elbert Conijn. Bergstation van de Gornergrat in Zermatt in het jaar 2000, met een voor de gelegenheid ietwat aangepast observatorium.

Ruud Maijer.

Angelina en Alexander Beening Jansen.

Ook dit jaar willen wij, mijn echtgenote Angelina en mijzelf, je vanuit Andorra weer de beste wensen overbrengen voor jou en de familie. Wekelijks kijk ik op je site http://www.feijenoordsemeesters.nl en het is altijd een plezier om weer nieuwe updates te vinden. Ik dank je hartelijk voor het werk en ik feliciteer je met het resultaat!
Als je nou eenmaal treinengek bent, dan doe je alles om met treinen bezig te zijn, is het niet met de modelbaan hier in Juberri (“Ferrocarrils Andorrans”), dan is het wel met jouw site. Vooral in een land, waar (behalve hier in huis), geen meter spoor te vinden is.
Dus bij deze hele prettige kerstdagen en een voorspoedig Nieuwjaar 2014 van Angelina en mijzelf, vanuit onze thuishaven “Juberri” op 1360 meter hoogte in Andorra in de Pyreneeën.

Het allerbeste,
A&A (Angelina en Alexander)

Anneke en Henny van Rijsbergen

Oudbeijerlandpanel.

Jaap en Christa van 't Noordende. Een Oud-Beijerlandse boerderij in Arnhem...

Frohe Weihnachten,

alles Gute und vor allem Gesundheit

im neuen Jahr, wünschen Ihnen

Diane & Franz Krampf

Klik op de kaart...

 

 

Rob van Dorland (afsluiting van een PPS).

 

 

Douwe Krijnen.

Louis Sweekhorst, NS/Opleidingen.

Bas van Heezik.

Automobielbedrijf P. en D. Broere B.V., Krimpen aan den IJssel.

Cisca en Ron Scheurkogel .

Ton Odijk.

Adriaan Pothuizen.

Pieter C. van der Ree.

Kees Dessens namens de Stichting RoMeO Museaal.

Van mij aan jullie! Ook dit jaar kun je weer schaatsen in het Spoorwegmuseum. Het Winter Station is open van 21 december 2013 t/m 5 januari 2014.

Mijndert Schrik.

René Leys (met de hartelijke groeten uit Bankok).

Arie Poots. DBS-loc's 6505 en 6428 met VTG-wagens te Dordrecht Zeehaven.

Hans en Els Fictoor.

Dink de Witte.

Rob van der Rest. (www.sporen-met-rob.nl). Rotterdam, 10-02-1991. Een DE2200 rijdt met een formalinetrein, voor Dordrecht - De Staart, ter hoogte van de Smithoekseweg.

Ben van Wevering (Katendrechtse Bewoners Organisatie). Ettelbruck (Luxemburg), 21-08-1986.

Martin en Yvonne Klompé.

Louis Hazenbosch.

Henk Koster.

Bertus Kers.

Kaarten 2012   Kaarten 2011   Kaarten 2010