De langste reizigerstrein ter wereld

Verslag van een toeschouwer

 


Foto (met dank aan Dolf Butselaar): Het gezelschap van de 'Radio-amateurs Nederlandse Spoorwegen'. Van links naar rechts: Dolf Butselaar (PE1AAP), Arie van der Niet (PE1LRO), Chris Zwart (PE1IDK), Jaap Moerman (PA3EKI) en Arnold Zandwijk (PD0KGA).

4 augustus 2005

Cor,

Al een tijdje terug werd ik gewezen op het bestaan van jouw site betreffende de LRT. Fantastisch, leuk om te lezen en te kijken ! Vooral natuurlijk omdat ik toen zelf naast de Kijfhoek stond, ter hoogte van de loc. Nu ik het verhaal lees herinner ik me ook weer dat de trein begon te rijden, weer stopte en nogmaals optrok. Wij, de omstanders, dachten dat het met de proef te maken had en er dus expres twee keer werd aangezet. Nu snap ik dat de Telerail en dodeman-zoemer elkaar in de weg zaten. Er werd gevraagd om foto's in te sturen. Nou ik heb er twee bijgevoegd die met een hele simpele camera gemaakt zijn en daarom bedenkelijk van kwaliteit. Of je er iets mee doet laat ik aan jou over. Wat ik ook interessant vond om te lezen was de procedure en de techniek achter het sluiten van de deuren en dergelijke. Tenslotte zaten er ook reizigers in die trein. Wat ik eerst niet wist was dat er ook een delegatie zendamateurs aan boord was. Zo stond ik nietsvermoedend met mijn portofoontje wat te kletsen met zendamateurs uit de regio. Ineens ging de trein rijden en veranderde mijn gesprekspartner van callsign. Vanuit de rijdende trein mochten ze als PI4RNS opereren, bij stilstand alleen onder de eigen naam. Volgens mij was ik dus de eerste die radioverbinding had met deze club: een hele eer ! Als bewijs sturen wij elkaar dan de zogenaamde QSL-kaarten. Een scan van deze kaart stuur ik ook mee. Ook hiervoor geldt: van mij mag je dit toevoegen op de site, vindt je het niet passen dan blijven we even goede vrienden (of collega's want ik werk nu 6 jaar bij Nedtrain Haarlem!).

Zoals jij ons informatie verschafte uit een interessante hoek hoop ik jou hiermee ook weer wat extra nieuws te hebben verstrekt. Ik hou de site in de gaten voor eventuele aanvullingen want indertijd was er nog geen Internet en was de informatie schaars.

Succes en tot ziens, Wybe Bruinsma.

Afbeelding: Ook de zogenaamde QSL-kaarten waren voor deze gelegenheid in gepaste stijl

Terug