De langste reizigerstrein ter wereld (1)

Het verhaal over de langste reizigerstrein ter wereld verscheen aanvankelijk als een aparte internetsite. Op mijn verzoek kreeg deze site in augustus 2006 onderdak bij Langs de rails van Nico Spilt. Daar werd ze, op een paar cosmetische en technische aanpassingen na, integraal overgenomen. Sinds september 2008 maakt het verhaal over de Langste Reizigerstrein ter Wereld weer deel uit van 'Feijenoordse meesters'.

 English version

Cor de Rijke, juni 2005, Oud Beijerland. E-mail feijenoordsemeesters@gmail.com

(Copyright © 2005 -2018)

Klik op deze regel voor een reportage over 'De Langste Reizigerstrein ter Wereld' in RailZ


Op 19 februari 1989 reed in het kader van het 150-jarig bestaan van de Spoorwegen in Nederland 'De Langste Reizigerstrein ter Wereld'. Als één van de twee machinisten (de andere was Arie Wander) die zich destijds op de bok van de 1607 (Vlissingen) bevonden, hoop ik met het maken van deze site te voldoen aan de wens van velen.... namelijk een Internetpagina over dit onderwerp met informatie uit de eerste hand. Behalve een aantal exclusieve foto's, zijn er op deze site ook een paar videoclips te zien.

De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat ruim twee jaar na dato onze NMBS-collegae ons uit het Guinness Book of Records verdreven hebben. Om precies te zijn reden zij op 27 april 1991 met één elektrische locomotief een zeventigtal rijtuigen van Gent naar Oostende. Lengte van de sleep was 1733 meter en het gewicht 2786 ton. Voor het afleggen van de 62,5 kilometer afstand had men 1 uur, 11 minuten en 5 seconden nodig. Voor zover ik dat weet, heeft de NMBS gebruik gemaakt van ons dossier met gegevens. Doel van de recordpoging was het spekken van het 'Belgisch Kankerfonds'.

Foto boven: De eveneens geslaagde recordpoging van onze zuiderburen. Klik op de foto voor het BRT-Journaal van 27 april 1991...

Foto onder (http://www.belrail.be): De 2711 rijdt nog steeds rond met een 'gedenkplaat' die herinnert aan deze trotse gebeurtenis.

De machinisten van LRT: Cor de Rijke (links) en Arie Wander (rechts).


Vervolg  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11

Terug naar 'Feijenoordse meesters'