Foto's uit mijn loopbaan


Foto: Met een gehuurde 'DODGE' vrachtwagen voor stoomloc-onderdelen naar Gelsenkirche in de Rhur. Koos Snel reed. Ben Honders en ik zaten ernaast. Dat kwam op de terugweg goed uit met het oog op het meehelpen met sturen. De truck ontbeerde stuurbekrachtiging en er zat natuurlijk te veel gewicht in de laadbak. Op het depot van Gelsenkirche treffen we een 44-er aan die daar als verwarmingsloc nog in bedrijf is. Uiteraard regelen we dat we hem op de draaischijf mogen rangeren. In het machinistenhuis (links) Cor de Rijke en (rechts) Ben Honders.

Al snel wist men mij over te halen om actief lid te worden van de toen pas opgerichte Stoomstichting Nederland. Het gebeurde in die tijd niet zelden dat we aan het einde van een dienst direct naar het oude veilingterrein van Rotterdam Noord reden, om daar te sleutelen aan zo'n oude stoomkar.... Ik herinner mij in dat opzicht nog levendig dat Koos Snel en ik 's nachts in het licht van slechts een enkele looplamp nieuwe tenderdeuren voor de 23023 gelast hebben. De oude waren zo rot als een mispel en we wilden de zaak op orde hebben voor de op stapel staande winterritten van 16, 17 en 18 februari 1979 van en naar Utrecht CS, waar in de Jaarbeurshallen het evenement 'Techniek in Vrije Tijd' werd gehouden. Tegen de tijd dat we moesten rijden was het bar winterweer geworden. Het vroor streng en er lag een dik pak sneeuw. Dat was voor mij als SSN-vrijwilliger geen belemmering om er het hele weekeind bij te zijn. Terwijl anderen warm op hun bed lagen, lag ik samen met Ben Honders (Nedtrain Rotterdam) op de rug in de sneeuw onder de in Duitsland gehuurde rijtuigen om de bevroren stoomverwarming weer aan de praat te krijgen. Eigenlijk wisten we daar niets van, maar we prutsten net zo lang tot het klimaat in de rijtuigen weer aangenaam werd. Intussen zorgde Koos als nachtstoker voor het vuur onder de ketel. Veel NS-materieel had er door de kou (dat gebeurde toen ook al) de brui aan gegeven, maar wij reden! Het leverde trouwens schitterende plaatjes op.... Toen ik na afloop thuis kwam, was ik zo vuil dat ze mij daar eerst niet herkenden.

Foto boven (Cor de Rijke): In de bewuste winternacht van 17 op 18 februari 1979 te Utrecht Goederen.

Foto onder (Cor de Rijke): Ik weet niet of Koos met een baard geboren is, maar ook toen had hij hem al...

Foto boven (Ad van Sten): 19 februari 1979. Stoom in Nederland.......čn hoe! Het is maar de vraag of dit zo ooit nog eens te zien zal zijn.

Foto onder (Ad van Sten): Kou of geen kou, iedereen hing gewoon uit het raam.

Een ander hoogtepunt was de landelijke en grootse open dag, die op 10 oktober 1987 werd georganiseerd. Als vanzelfsprekend was ik die dag op Kijkhoek aanwezig om daar op een e-loc van het type 1100 de vragen van mijn gasten te beantwoorden. Zelf vond ik dat fantastisch, maar gezien de reacties achteraf, het publiek nog meer.....

Foto boven (Ton Poortvliet): Open dag bij de Spoorwegen. Even voelen hoe het is om een locomotief te besturen; daar krijg je toch wel een kick van. Jong en oud vonden het geweldig! Dit soort evenementen missen we vandaag de dag. Ze doen meer dan welke andere commerciële actie dan ook.

Foto's onder (Yolanda de Rijke): Ook De Rijke jr. komt bij papa kijken op de locatie Kijfhoek Noordzijde.

Foto (René Loesberg): September 1996 tijdens een 'heuveldienst' te Kijfhoek.

Klik hier voor een verslag en foto's van de meesterschapsprijs 2005

Terug