FEIJENOORDSE MEESTERS

'De Langste Reizigerstrein ter Wereld' in RailZ

Nooit gedacht, maar toch gebeurd! Op 19 februari 2009, exact twintig jaar na het rijden van 'De Langste Reizigerstrein ter Wereld' in Nederland, reed 'ie weer. Alleen deze keer op schaal en door het immer droge decor van RailZ Miniworld.

Foto links (Cor de Rijke): De laatste proefritten op 18 februari stonden nog altijd bol van de problemen. Speciaal voor deze trein was het beveiligsysteem 'Koploper' enigszins aangepast. De normale treinenloop werd grotendeels stilgelegd en de wissels geblokkeerd. Aanvankelijk zou de trein tegen de klok in rijden, maar na een paar mislukte pogingen werd op het laatste moment besloten om toch maar een andere route te rijden.

Foto rechts (Jeroen de Rijke): 'LRT' doorkruist het landschap van RailZ Miniworld op 19 februari 2009. Uiteindelijk vertrok 'De Langste Reizigerstrein in HO' op de genoemde datum rond de klok van half 1. Net als in de winter van 1989 telde de sleep zestig (Mrklin) ICRs. Om het gevaarte gegarandeerd over alle 'hobbels en bobbels' te blijven trekken, stonden er maar liefst drie 1600n van Roco in multiplebedrijf voor de trein! Daarmee wisten de betrokken 'modelspoorders' wl even een extra stuk geschiedenis toe te voegen aan de reeds bestaande story...

Jos Beckers, uit het Limburgse Mheer, mocht als initiatiefnemer het slagen van de poging op zijn naam zetten. Na het vinden van de benodigde rijtuigleveranciers wist hij, samen met de bij het project betrokken technische crew van RailZ Miniworld (Jasper Glass, Erik Feleus en Dick Rook), zijn idee gestalte te geven.

Foto (Cor de Rijke): Jos Beckers tuurt tijdens n van de vele beproevingen langs de lange rij asjes die over het spoor voorbijrollen...

Eenvoudig bleek dat overigens niet te zijn, want tot aan het laatste moment hielden de voorbereidingen een uiterst spannend karakter. Tijdens de proefritten op de vooravond (woensdag 18 februari 2009) van de voorgenomen recordpoging deden zich nog altijd de nodige ontsporingen en treinbreuken voor. Gelukkig wisten de modelspoorspecialisten van RailZ Miniworld deze problemen op het laatste moment glad te strijken!

 

Deze opname was bedoeld als de allereerste video van 'LRT in RailZ'. Na afloop bleek echter dat men bewust een rijtuig had afgehaakt (het eerste). Zonder het te weten filmde ik dus drie locomotieven en 59 rijtuigen... Zo heb ik tenminste tch nog iets dat uniek is...

Meer foto's (Cor de Rijke) van woensdag, 18 februari 2009...

Om de ruim 16 meter lange-, en 12 kg zware trein (met een muisklik) te laten vertrekken waren natuurlijk Arie Wander en ik van de partij. We vonden het idee van Jos alleen maar leuk. Later zou blijken dat we daarin niet de enigen waren. Nadat de commercile tak van het NS-concern lucht had gekregen van onze plannen, werd er zwaar geschut ingezet. Om de happening een extra feestelijk tintje te geven verschenen behalve oud-president directeur Drs. L. Ploeger, onder andere ook Herman van Tongeren (directeur NS Netwerk Randstad-zuid) en Henk van den Broek (NS Poort) ten tonele. Het door Marc van Buren (directeur RailZ Miniworld), Nico Spilt, Peter Eradus, 'Feijenoordse meesters' en nog een aantal webmasters verspreidde persbericht miste evenmin zijn effect. De pers roerde de trommel flink en het publiek kwam, mede door de begonnen schoolvakanties, massaal opdagen.

Dat er tijdens deze gelegenheid lekker veel foto's geschoten werden, laat zich natuurlijk raden. Net als 20 jaar geleden durven we niet te raden hoeveel. Rob van der Rest maakte er in ieder geval zo'n 160, die hij direct na afloop aan RailZ beschikbaar stelde.

Klik op deze regel voor een fotoselectie van Rob van der Rest... 

 

Foto (Rob van der Rest / Yolanda de Rijke): Marc van Buren van Railz Miniworld kreeg van de delegatie van NS het oorspronkelijk NS-uniform dat Cor de Rijke op de bewuste dag, 20 jaar geleden, droeg. Dit uniform zal een mooie plek krijgen in de attractie als aandenken aan een fantastische dag.

Klik op deze regel voor de foto's van Jeroen de Rijke... 


Onze grote dank gaat uit naar de organisatie van RailZ Miniworld en natuurlijk helemaal naar initiatiefnemer Jos Beckers! Verder bedanken we Rob van der Rest, Cock Lokerse, Chris Westerduin, de heren Ploeger, Van Tongeren en Van den Broek, Rob Schippers, Sonja Hoogvliet en iedereen die zich op wat voor wijze dan ook heeft ingezet voor het succesvol maken van deze dag!

Hieronder de bijdrage van Chris Westerduin:

Fotoalbum RailZ   Binnenkomst LRT   Het vertrek van de LRT   Wat een drukte bij RailZ   Nog een extra rondje van de LRT door RailZ