FEIJENOORDSE MEESTERS

Bediening van het 'Handelsterrein buiten'

(Foto's en tekst: Hans Scherpenhuizen)

Op 1 oktober 1973 was de camera van Hans Scherpenhuizen getuige van deze bediening op het ‘Handelsterrein buiten’. Loc 633 maakte aldus de oversteek op de gelijkvloerse kruising met de hoofdbaan Rotterdam - Dordrecht in de Rosespoorstraat. Hoewel de frequentie van het treinverkeer in deze tijd een stuk lager lag dan tegenwoordig, waren de momenten waarop deze rijweg benut kon worden toch maar beperkt. Slechts de brugopeningen van de verderop gelegen Koningshavenbrug, één keer per twee uur voor de duur van 10 minuten, lieten dit soort bewegingen toe naar dit ten oosten van de Oranjeboomstraat gelegen gebied, dat ooit een uitgebreid werkterrein voor Feijenoordse rangeerploegen vormde.

In 1973 waren er overigens onder al die grote en kleine bedrijven, waaronder een flink aantal kolenhandelaren, nog maar enkele klanten over. Onder andere de vestiging van ‘Van den Bergh & Jurgens’, beter bekend als de boterfabriek (hoewel er slechts margarine geproduceerd werd), was er één van. Daarnaast (letterlijk) was brouwerij d’Oranjeboom gevestigd; een goede klant die bij het personeel om begrijpelijke redenen als geliefd te boek stond!  Deze firma’s werden korte tijd later overigens al niet meer bezocht. Wel waren er wat overgebleven klanten aan de Stadionweg, waar de wagons, ten behoeve van het lossen en laden, netjes in volgorde op de ‘rijlijn’ werden neergezet.

De eerste opname laat de oude kruising met de dubbelsporige hoofdbaan bij de Rosespoorstraat zien. De tweede en tweede foto tonen respectievelijk de Nijverheidstraat en de Stadionweg. Leuk dat er eindelijk weer eens een paar vroegere collegae in beeld komen. In de machinist wordt Bram Bortel herkend. Voor de rangeerder, waar ik zelf ook nog mee gewerkt heb, noteren we de naam Jurrie Steenkamp.