FEIJENOORDSE MEESTERS

Zwitserland 3

(Foto's van Bas van Hulst)

 

Een in Europa al heel bekende loc is de Traxx 485 van de BLS. We laten de kijker hier getuige zijn van de eerste officiële trein die op 14-06-2007 door de nieuwe Lötschbergtunnel reed. Einddoel van de rit was Basel Badische Rangierbahnhof. De foto werd gemaakt tijdens de dienstovername in Spiez. Beweeg de muisaanwijzer naar de foto toe om de cabine van de Re 485 te zien.

Kumm, 14-07-2007. In de tijd dat deze opname gemaakt werd, reed Bas erg veel treinen voor Railion. Hier zien we een dergelijke trein, kort na vertrek in Spiez, richting Duitsland. Een van de leukste dingen is om foto's te vinden van je eigen trein, laat Bas weten. De hand achter de cabineruit is dus van hem...

Een herinnering aan de eerste geheel succesvolle ETCS-testrit door de gehele Lötschbergtunnel. De transitie van 'Level 2' naar 'Level 0' heeft hier al plaatsgevonden, dus het wachten is nu op het 'groene licht'. Vanaf de fotoplek wordt dus weer verder gereden op lichtseinen. Visp, 19-02-2007.

Dit is de RBDe 565; een treinstel dat zowel voor 'S-Bahn' als voor 'Regionalzüge' (het stoppertje dus) bruikbaar is.

Wie herinnert zich niet onze 'Railhopper', die overigens formeel 'Stoptreinmaterieel (SM) 90 heette. In Nederland was het treinstel niet bijster populair. Een aanhoudende stroom van mankementen had zelfs voortijdige sloop tot gevolg. Het regelrechte zusje, en eveneens met HOLEC-techniek uitgeruste, Zwitserse versie van deze materieelserie doet het beter en mag zelfs succesvol genoemd worden.