FEIJENOORDSE MEESTERS

Vietnam

'You don't know man, you weren't there!'

Een stukje van de hoofdspoorlijn Hanoi - Lao Cai - Sapa. Om precies te zijn bevinden we ons hier tussen de (onbewaakte) kruisingen met L Duẩn en Nguyễn Khuyến. Als westerling kun je bijna niet bevatten wat zich hier allemaal afspeelt. De Vietnamese bevolking gebruikt het spoor namelijk gewoon als iedere ander stuk openbaar terrein. Het grootste deel van de dag vormt dit eigenlijk ook geen enkel probleem, want bij vier treinen per etmaal (ook 's nachts, want het leven in de stad gaat 24 uur per dag door) ben je wel zo'n beetje uitgeteld. Verkeersopstoppingen midden op een overgang, de schone was pal voor de inrijder ophangen, 'klussen' tussen de rails of als 'local' toch liever je koopwaar uitstallen binnen het profiel van 'vrije ruimte'?; het wordt hier allemaal niet als een probleem gezien.

Weten wat er wl of niet kan vindt men in deze streken belangrijker. Wanneer de trein luid blazend zijn komst aankondigt zijn alle overwegen (of wat daar voor door moet gaan) dan ook in een handomdraai vrij om de locomotief met zijn lange volgzame sleep over het smalle spoor doorgang te verlenen.

Alleen enkele marktkooplui pal naast het spoor blijven tot onze verbazing rustig zitten, waarop we met open mond aanschouwen hoe de sinaasappels en andere waren stuk voor stuk vrij blijven van langsrazende aspotten en treeplanken! Het laatste rijtuig wist steevast alle sporen van de passage uit. De bedrijvigheid wordt meteen hervat, alsof er nooit een trein geweest is.

De regels op de stations staan opmerkelijk genoeg in een schril contrast met wat er daarbuiten gebeurt. Bewakers laten hier niemand toe zolang er geen trein gearriveerd is. Op sommige plaatsen worden stations zelfs beveiligd met hekken op het spoor zelf! Nieuwsgierigen krijgen resoluut de aanwijzing om op te krassen, zelfs wanneer je een collega-spoorman uit Holland bent...

(Foto's en tekst: Pim en Jeroen de Rijke)